söndag 27 mars 2016

Påskbrunch

Påskafton firades med påskbrunch för min familj och en himla massa godis! Någon traditionell påskmat har jag inte sett röken av och lika glad för det är jag, eftersom den bara känns som en trist upprepning av julmaten, som inte är så kul från första början, särskilt inte för en vegetarian.


Vi dukade upp smoothie, äppeljuice, fruktsallad med kardemummasmetana, grön sallad, brytbröd, chokladbollar med lingonpulver och blåbärsmuffels (våfflor gjorda av muffinssmet). Supergott alltihopa och en aningens fräschare än köttbullar och sill!


De röda bollarna är alltså helt vanliga chokladbollar (enligt receptet på baksidan av havregrynspaketet), rullade i lingonpulver. Pulvret är rätt surt, men det funkar faktiskt bra mot de söta och smöriga chokladbollarna!



En enkel fruktsallad bestående av apelsiner, blodgrape och hallon. Till den serverade jag smetana smaksatt med kardemumma. Funkar väldigt bra med den lite feta krämen till de syrliga citrusfrukterna. Tack vännen M för det tipset!


En grön sallad gjord på blandsallad, sparris, avocado, sojabönor, pumpakärnor, mozarellabollar och basilikaolja.


Det här brytbrödet är som en foccacia ungefär, men man gör det som rullar i en sockerkaksform. Väldigt gott och enkelt! Receptet finns här nedan.


Fetaost- och örtbrytbröd

10 g jäst
2½ dl vatten, 37 grader
3 msk olivolja
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
½ dl soltorkade marinerade tomater
1 msk olivolja
2 msk finhackade örter tex basilika, oregano, persilja
50 g fetaost

Lite flingsalt att strö över brödet

Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och mjöl.

Arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en platta, 25x30 centimeter.

Ringla över oljan, strö över örterna och smulad fetaost. Lägg sist på tomaterna. Rulla ihop, ej för hårt.

Skär längden i ca 12 bitar och lägg dem i en kakform med bakplåtspapper. Toppa med flingsalt. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader.

Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer: