tisdag 4 augusti 2015

Den gamla kladdkakan i ny variant

Kladdkaka får man väl ändå säga är en klassiker i Sverige när det gäller bakverk? Vem minns inte eftermiddagarna när man kom hem från gymnasiet och drog ihop en kladdkaka bara för att man var så sugen och det var så enkelt (och man hade så klart inte ätit "någon äcklig skollunch")? Vissa gånger åkte inte ens kakan in i ugnen, utan man slevade i sig smeten bara som den var. Så gott!

Nu har kladdkakan fått konkurrens av en rad andra, kanske lite mer sofistikerade bakverk. Men då finns det ju kreativa personer som mixtrar och testar för att hitta på nya varianter av denna klassiker. För några dagar sen provade en riktigt lyckad sådan nyhet: Kladdkaka med svarta vinbär och kolagrädde. Och det var verkligen att ta kladdkakan till nya smakhöjder!


Kladdkaka med svarta vinbär och kolagrädde, ca 15 bitar

175 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 12 dl kakao
12 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl svarta vinbär

Kolagrädde:

2 dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk (finns att köpa färdig eller koka kondenserad mjölk i ca 2 timmar)


Sätt ugnen på 200°.

Smält smöret.

Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner smör, mjöl, kakao, bakpulver och salt.

Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Strö över bären.

Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt kallna.

Vispa grädden och vänd ner den karamelliserade mjölken.

Skär kakan i rutor och servera med kolagrädden.

Inga kommentarer: