onsdag 20 maj 2015

Pannacottapaj

Långhelger lämpar sig alldeles särskilt för bakning, tycker jag, så i helgen gav jag mig på en paj som egentligen inte är så svår, men som innehåller en del moment och därmed kräver en del tid - en pannacottapaj med bär. Den blev supergod!




Pannacottapaj

Pajdeg:
125 g kylskåpskallt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 krm salt
1 ägg    
Till pensling:
1 äggula
1 msk grädde                                 

Fyllning:
4 gelatinblad                                     
1 vaniljstång
7 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker                                                                        
3 dl av säsongens bär till garnering


Skär smöret i bitar. Mixa mjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa i matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för 8 bitar). Se till att degen går upp ordentligt på kanten. Nagga bottnen. Ställ formen i kylen ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter tills det börjar få en lätt gyllene färg. Ta ut och pensla direkt med uppvisad äggula blandad med grädda. Detta för att täppa till eventuella hål så fyllningen inte rinner ut. Låt svalna.

Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Tillsätt grädde och socker. Låt koka upp.

Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner i kastrullen. Rör om ordentligt. Låt blandningen stå ca 30 minuter. Rör då och då.

Ta upp vaniljstången. Häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie. Ställ i kylen att stelna minst 4 timmar.

Toppa pajen med bär strax före servering.

Inga kommentarer: