söndag 28 september 2014

Doktorns dukning gick i klara höstfärger

Nu har vi firat att S blivit doktor i dagarna två! Idag går vi lite på lågvarv, alla utom F, som av någon underlig anledning alltid har som mest energi när vi har som minst... Jag hinner kolla igenom kameran och redigera bilderna från gårdagens festligheter. Jag hinner faktiskt kolla igenom och rensa och sortera bland alla bilder från sisådär ett år tillbaka. Hög tid att framkalla!

Dukningen på disputationsmiddagen igår gick i klara höstfärger. Jag storhandlade blommor på torget och plockade sen äpplen på en allmänning en bit från vårt hus. Det blev väldigt fint, även om jag kan tycka att de vita dukarna ibland blir för stor kontrast till övriga färger, men det var det som de hade på nationen. Vita linnedukar är ju i och för sig klassiskt och signalerar högtid, vilket ingen tar miste på. Men för ert inre kan ni ju testa att byta ut de vita dukarna mot dukar i naturfärgat, skrynkligt linne...


 
 
 
 
 
 

tisdag 23 september 2014

Tillbaka med ny kraft!

Den här lilla bloggpausen blev visst lite längre än jag hade tänkt mig... Jag "skulle bara" göra lite (mycket) annat först och sen behövde jag även vänta på att blogglusten skulle komma tillbaka. Ja, ja, så där är livet ibland och på senare år har jag blivit bättre på att lyssna på vad min inre röst verkligen vill göra och inte bara göra en massa saker för att jag borde. Så nu har jag laddat lite ny energi och kreativiteten är tillbaka, nästan på 100%!

Jag har fortfarande ganska fullt upp för i helgen väntar disputation för S! Så här viks det bordsprogram, pysslas vaser, skrivs tal och görs bordsplacering! Vaserna är enklast möjliga: tomma konservburkar som kläs i fint papper. Jag kommer att fylla dem med höstens alla underbara blommor: solrosor, astrar, ringblommor och dahlior.


 
 
I helgen som var hade vi till och med barnvakt för F (farmor och farfar) så att vi skulle hinna fixa allt inför disputationen. Efter alla ärenden på stan hann jag även svänga in på bästa "loppisen" i stan: Ta till vara Form & design. Citationstecknen kommer sig av att det snarare är en antikaffär än en loppis. Allt är noga utvalt och snyggt uppställt. Inga lådor med massa krafs! Fokus ligger på 50- och 60-tal, mycket glas och porslin och grymt snygga teakmöbler och lampor! Ett superfint fat och en gullig liten vas fick följa med hem.
 
 
 
 

söndag 7 september 2014

Salta biscotti (och ett gäng astrar)

Sommarvärmen är tillbaka, fast med en liten aning om höst där bakom alla plusgrader. När det vankas helg är det några saker som för mig är givna ingredienser. Förutom ett glas rödvin på fredagkvällen för att fira in helgen, så ska där också finnas nya fina blommor. Helgblomma/-blommor är ett givet koncept och av den färgglada ögonfröjden blir jag smålycklig! Ytligt, ja, men enbart djup gör ingen människa glad för då blir det helt plötsligt rätt stora dimensioner. Då ska det vara ordentligt och fantastiskt för att någon lycka ska gro. Det är ju så oåtkomligt. Hellre då lite smålycka här och där i form av ett fång blommor eller en puss från 5-åringen.



Jag vill också gärna baka på helgen. Då finns tiden att fnula runt i köket och då finns också utrymme för att lyxa till det lite genom att äta upp det goda som bakats. Idag gjorde jag en salt form av biscotti, perfekt som fördrinkstilltugg! Det är ett recept från Lisa Lemke, men i stället för hennes runda skorpor gjorde jag en mer klassisk bicottiform. Oavsett form - de är supergoda!




Cheddarskorpor med rostad lök

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl rostad lök
100 g smör, kylskåpskallt
3/4 dl vispgrädde
120 g cheddarost, grovriven
Värm upp ugnen till 200 grader.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och rostad lök i en bunke eller matberedare.

Skär smöret i tärningar, tillsätt det tillsammans med grädden och osten och arbeta samman till en smidig deg. 

Rulla två längder av degen och lägg dem på en plåt klädda med bakplåtspapper. Platta till längderna något.

Grädda mitt i ugnen tills de har fått lite färg ca 15 minuter.

Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 100 grader.

Låt längderna svalna något, skär dem på diagonalen i ca 1,5 cm breda skivor och rosta dem mitt i ugnen tills de känns torra – det tar cirka 1 timme.