lördag 19 april 2014

Det söta påskbordet

Högtider av skilda slag är alltid en bra ursäkt att få baka riktigt mycket. Påsken är inget undantag. I år blev det ett efterrättsbord med apelsincheesecake, citron- och hallonbiskiver, citron- och vallmofrötårta och lite praliner (de är dock köpta).


Apelsincheesecake
 18-24 cm form

Botten:
154 g oreos (1 paket)
75 g smält smör

Fyllning:
400 g cream cheese (jag använder alltid philadelphiaost)
250 g mascarpone
150 ml vispgrädde
100 g strösocker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
Rivet skal och saften från 1 apelsin
Några droppar gul  hushållsfärg
  
Klä botten av en springform som är 18-24 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. Sätt plastremsor av t.ex. overhead film eller en bakfilm runt formens kanter. Det blir både enklare och snyggare att ta ut cheesecaken så. (Jag hade ingen sån hemma, men det gick ganska bra ändå.)

Kör oreokakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade, "sandliknande" (eller lägg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Vispa grädden hårt i en bunke och ställ åt sidan. Rör crema cheese och mascarpone mjuk och klumpfri med elvisp i en stor skål. Tillsått socker, vanilj och skal och saft från en apelsin. Vispa slätt.


Tillsätt grädden i ostsmeten tillsammans med några droppar gul färg. Vispa upp allt med elvispen så att det blir tjockt och fluffigt. 
Fördela smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten för bästa resultat. Garnera gärna med färska blommor. De håller bra i kylen även om de inte står i vatten.


Citron- och hallonbiskvier
2 st                         
400 gram                         
250 gram                         

Citronkräm
                               
100 gram 
1 st äggula
1,5 dl   
2 msk lemon curd
2 msk hallonpuré (mosa hallon genom en sil)                       
                                                   
                                                                                             
                     
Värm ugnen till 200 grader.

Vispa äggvitorna till lätt skum. Riv ner mandelmassan och vispa till en smet. Klicka ut i femkronors-stora klickar på plåt med bakplåtspapper. (Jag spritsade ut dem för att få en finare form.) Grädda i 8–10 minuter.

Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred eller spritsa krämen i en topp på undersidan av biskvierna. Ställ i frysen.

Finhacka chokladen och smält den i en skål i vattenbad.
När biskvierna är helt frysta, doppa smörkrämen i den smälta chokladen. Låt stelna och förvara kallt.
 


Citron- och vallmofrökaka
350 g vetemjöl (nästan 6 dl)
350 g strösocker (nästan 4 dl)
15 g bakpulver (3,75 tsk)
½ tsk salt
3 msk blå vallmofrön
225 g rumsvarmt smör
skal från 1 stor citron
300 g buttermilk (eller 3 dl filmjölk eller 1½ dl mjölk+1½ dl yoghurt)
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpasta
150 g äggvita

Whipped Cream cheese frosting
450 g kall philadelphiaost
170 g florsocker (nästan 3 dl)
240 g vispgrädde (ca 2½ dl)
1 knivsudd bakpulver
skal från 1 citron
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpasta

Sätt ugnen på 175 grader. Smörja, mjöla och lägg en rundel bakplåtspapper i fyra stycken formar med 15 cm diameter eller två formar med 20 cm diameter. (Jag tog tre formar, men då blev det smet över.)

Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och vallmofrön i en bunke. Tillsätt smör, citronskal och nästan all buttermilk. Blanda samman allt och kör sedan smeten 1-2 minuter med maskin så att den går samman fint till en tjock slät smet.

Blanda äggvitorna med vanilj och resterande buttermilk i en skål. Tillsätt blandningen gradvis till smeten och vispa mellan del tillsätts.

Fördela smeten i de förberedda formarna och grädda ca 20-30 minuter mitt i ugnen. Ta ut från ugnen när de är klara.

Rör osten slät tillsammans med florsocker, vanilj och citronskal.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.

Bred ut frostingen på de svalnade bottnarna. Garnera med valfritt påskgodis!

Inga kommentarer: